Home / Africa / Sars Inquiry hoort over wapens, doodsbedreigingen

Sars Inquiry hoort over wapens, doodsbedreigingenPRETORIA – Een hoge functionaris van de SA Revenue Service (Sars) op vrijdag getuigde dat hem werd verteld de inkomstenautoriteit te verlaten of de dood te trotseren.

"De afgelopen 33 maanden waren voor mij persoonlijk het moeilijkst. Het handhaven van mijn persoonlijke integriteit en het zorgvuldig uitvoeren van mijn verantwoordelijkheden, due diligence, had een hoge prijs", zei Hlengani Mathebula, hoofdbestuurder van Sars, die eerder verantwoordelijk voor handhaving gezegd.

"De omgeving voorzag niet in voldoende ruimte en ondersteuning om effectief en voldoende te kunnen werken." De enorme hoeveelheid storing veroorzaakte optimale prestaties. "

Mathebula vertelde de Nugent Commission of Enquiring – belast met het onderzoeken van belastingadministratie en bestuur bij de Sars – hoe hij doodsbedreigingen had ontvangen, en werd gearresteerd door mensen in een auto met blauwe lichten.

Hij verhaalde hoe geschorst Commissaris Tom Moyane "voortdurend naar de mijne zou lopen [personal assistant] PA om haar te vragen hem uit te leggen waar ik ben, maar hij zou het mij niet vragen ".

Mathebula zei dat Moyane zijn reis zou uitzonderen, ondanks het feit dat zijn reizen door dezelfde commissaris waren goedgekeurd.

"Ik zou graag willen dat dit wordt vastgelegd … een sms [from an unidentified person] zei 'stop je shit of je bent dood. Of verlaat Sars. ' Als er iets met me gebeurt, wil ik ervoor zorgen dat deze commissie het weet. Op een dag verliet ik dit kantoor erg laat en werd ik door een blauwlichtauto neergeslagen. Ik stopte omdat ik dacht dat het politie was. Twee heren stapten uit de auto, richtten een pistool op mijn hoofd en zeiden dat ik deze organisatie moest verlaten ", zei Mathebula.

Eerder werd Mathebula ondervraagd door de bewijsleider van de commissie, advocaat Carol Steinberg, over een memorandum van september 2016, dat hij ondertekende, op weg naar de vorming van een interne "eenheid voor tactische interventies" waarvan de leden zouden worden verbonden aan het directoraat voor onderzoek naar prioriteitsmisdaden (bekend als de haviken) om corruptie in de tabaksindustrie te onderzoeken.

"Een jaar geleden had Sars gezegd dat dit soort activiteit, en dit soort kopen [tactical] apparatuur is onwettig. Ik weet gewoon niet hoe dezelfde organisatie, een jaar later, dacht dat het niet onwettig was, "zei Steinberg.

"De apparatuur die moet worden aangeschaft, is twee poolvoertuigen, de kosten van de teamleden van de taakgroep, een directiekamer die moet worden gebruikt totdat een veilig huis is geïdentificeerd voor de teamleden. Je zult je herinneren dat de zogenoemde schurkeneenheid naar verluidt schurkenstaten, vanwege geheimhouding, inlichtingenactiviteiten enz., "zei Steinberg.

"Dit was het opzetten van het soort inlichtingeneenheid dat Sars een jaar eerder had gezegd onwettig was."

Mathebula zei dat de vermelding van een safehouse "gewoon een vergissing" van zijn kant was.

"Dat team moest permanent opereren vanuit een Sars-bestuurskamer, het deel van het safehouse was een vergissing van mijn kant .Deze memo had een heen en weer geslingerd tussen mijzelf en de commissaris en mezelf, omdat er in de eerste memo veel dingen die overeenkwamen met wat ik in de media had gelezen [regarding the rogue unit] en ik drong erop aan dat de memo drastisch werd gewijzigd om datgene weer te geven dat ik uiteindelijk heb ondertekend, "zei Mathebula.

Hij zei al weken dat er verzoeken waren om die notitie te ondertekenen, maar hij voelde zich erg ongemakkelijk.

Mathebula zei dat hij vond dat Moyane de juiste persoon was om te tekenen.

'Op een dag kwam de commissaris naar een kantoor naast het mijne en zei dat we naar beneden konden lopen.Hij verzocht ons om onze telefoons te verlaten en ik liep met hem naar beneden.We zaten in mijn auto en de commissaris belde me bij mijn clannaam en zei, teken alsjeblieft die memo. Ik zei maar waarom, en hij zei gewoon teken. Ik zei dat ik me ongemakkelijk voelde, toen vertelde hij een verhaal aan mij. Hij zei dat hij bij die mensen was geweest en dat ze tegen hem hadden gezegd: 'vertel je familie' we weten waar hij blijft, we weten waar hij vandaan komt, de school waar hij naartoe ging. "Dat zorgde voor een rilling langs mijn rug," getuigde Mathebula.

"Het leek een zeer onheilspellende bedreiging, en dat zou het toezicht kunnen verklaren dat ik later over de kwestie had gehad. [with Moyane] Ik heb de notitie vervolgens ondertekend. '

Mathebula zei dat hij "onder dwang" was om het memorandum te ondertekenen.

President Cyril Ramaphosa heeft de gepensioneerde rechter Robert Nugent in juni benoemd om de commissie voor te lichten over beschuldigingen van financieel wangedrag bij SARS, inclusief een tekort van R 50 miljard tussen 2014 en 2018 onder Moyane.

Ramaphosa schortte Moyane op na een mislukking van vertrouwen in zijn het runnen van de essentiële organisatie.

Het onderzoek zal midden oktober worden voortgezet.

– African News Agency (ANA)


Source link

Leave a Reply