De legende van de duende Karaí en het recept van Yopará om hem weg te jagen – 01/10/2018Volgens de traditie is er in de Argentijnse kust een goblin genaamd de "Karaí-oktober". Het is een inspecteur-goblin die op zoek is om te zien of mensen gedurende het jaar hebben geplant en gewerkt en wist hoe te sparen voor de maanden dat er geen oogst is (van oktober tot december). Die dag wanneer je door de huizen gaat, moet je controleren of er genoeg voedsel is en dat ze je uitnodigen bij je buren.

Als hij niet genoeg vindt, blijft hij en misère met dat gezin voor het hele jaar. Deze traditie komt van de Guarani, die de maand oktober ontving met een heerlijke en sappige stoofpot, de Yopará, vergelijkbaar met een locro, met als doel de Karaí te bezweren, omdat deze goblin niet op de plaatsen blijft waar overvloed is.

Volgens traditie is oktober de maand waarin voedsel schaars is: cassave, maïs en andere plantaardige producten zijn moeilijker te verkrijgen in het veld. Daarom eet je de eerste dag deze stoofpot met loco, bonen, rijst en groenten in overvloed.

In de traditionele buurten van Posadas bestaat geen twijfel over de effectiviteit van deze traditie. Jaar na jaar organiseren en koken de vrouwen van elke buurt in grote potten die heerlijke aanroeping van overvloed uitnodigend buren, vrienden en iedereen die voorbijgaat om de goblin van ellende te laten schrikken.

Het recept om de "Yopará" voor te bereiden

De Yopará om de Karaí bang te maken (@recetasdepato)

De Yopará om de Karaí bang te maken (@recetasdepato)

Door Patricia Zacarías @recetasdepato

ingrediënten

Koren geperst op wit 200 gram

Colorado boon 200 gram

Lentages 100 gram

Witte boon 100 gram

Alubias

3 grote uien

2 middelgrote worteltjes

2 teentjes knoflook

1 rood morrón medium

Zapallo 300 gram

1 kopje groene ui

1/2 kop peterselie

1/2 kop tomatensaus

1 takje selderij

30 g gerookte bacon

1/2 glas witte wijn

350 g verse kaas

Specerijen: Paprika, laurier, oregano, tijm, peper en zout naar smaak.

voorbereiding

Een nacht voor het weken, afzonderlijk, de gemalen maïs, bonen en linzen.

Leg de maïs aan de ene kant en de linzen en linzen in aparte potten. Voeg laurierblaadjes en knoflook toe. Niet zout

Hak alle groenten fijn. Book.

In een hete pot bruin het spek. Voeg indien nodig een beetje meer olie toe.

Voeg de ui, paprika, knoflook, een beetje peterselie en groene ui toe. Kook tot alles zacht is.

Voeg de wijn toe, kook nog een paar minuten tot de alcohol verdampt. Voeg de tomatensaus toe. Kook nog een paar minuten. Book.

Als de bonen zacht zijn, haal ze dan uit het vuur. Book.

Na een uur koken op een laag vuur, voeg je de pompoen en wortel toe. Een halfuur later voeg je de bonen, linzen en een deel van de kookvloeistof toe. Bewaar wat er nog over is van deze bouillon om toe te voegen, omdat de bereiding dit vereist.

Voeg de saus toe die we hebben bereid. Kook tot alles zacht is.

Voeg een deel van de kaas 15 minuten voordat u de stoofpot van het vuur haalt. Roer constant.

De consistentie van deze stoofpot is erg dik. Als u meer vloeistof als soep wilt, voeg dan meer bouillon toe van de bonen.

Voeg tot slot bij het verwijderen van de hitte alle kaas toe, roer een beetje zodat het in de bouillon wordt geïntegreerd en serveer.


Source link