Virtual Reality zou oefenen gemakkelijker kunnen makenVirtual reality (VR) kan atleten en anderen helpen om beter te presteren op de baan, het veld, de baan of de gewichtsruimte door de waargenomen pijn die gepaard gaat met de gegeven activiteit te verminderen.

Onderzoekers van de Universiteit van Kent hebben ontdekt dat VR-hulpmiddelen kunnen helpen bij het uitvoeren van oefeningen bij een aantal factoren, zoals hartslag, pijnintensiteit, waargenomen uitputting, tijd tot uitputting en privélichaamsbewustzijn, iemands bewustzijn van interne lichaamssensaties.

"Het is duidelijk uit de verzamelde gegevens dat het gebruik van VR-technologie de prestaties tijdens het sporten op een aantal criteria kan verbeteren," zei hoofdonderzoeker Maria Matsangidou, een promovendus, in een verklaring. "Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor oefeningsregimes voor iedereen, van occasionele sportschoolgebruikers tot professionele atleten."

De onderzoekers volgden 80 deelnemers die een isometrische bicep curl maakten, ingesteld op 20 procent van het maximale gewicht dat ze konden tillen. Elke vrijwilliger werd gevraagd om het gewicht zo lang mogelijk te houden.

Een controlegroep voerde de oefeningen uit in een kamer met een stoel, tafel en yogamat, terwijl een tweede groep een VR-headset droeg en dezelfde omgeving zag, inclusief een visuele weergave van een arm en het gewicht. Aan het einde van de oefening vulden de vrijwilligers een vragenlijst in waarin ze hun gevoelens van pijn en vermoeidheid beschreven.

Hoewel beide groepen dezelfde oefening uitvoerden, rapporteerde de VR-groep na één minuut een pijnintensiteit die 10 procent lager was dan de controlegroep. De tijd tot uitputting was ook ongeveer twee minuten langer voor de VR-groep dan voor de controlegroep en de VR-groep had een lagere hartslag van drie slagen per minuut dan de groep die conventionele oefeningen uitvoerde.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat personen met een hoog privélichaamsbewustzijn over het algemeen in staat zijn om hun lichaam beter te begrijpen en hogere pijn waarnemen tijdens het trainen. In de huidige studie ontdekten de onderzoekers dat tools voor virtuele realiteit effectief zijn in het verminderen van waargenomen pijn zonder het privélichaamsbewustzijn te verlagen.

De studieresultaten zouden kunnen wijzen op VR als een manier om minder actieve mensen aan te moedigen meer te bewegen door de waargenomen pijn geassocieerd met bewegen te verminderen, terwijl uiteindelijk de prestaties verbeteren, ongeacht het privélichaamsbewustzijn.

De studie werd gepubliceerd in de Psychologie van sport en beweging.


Source link