Eindelijk goud – Valverde met 38 jaar in Tirol op de topEindelijk goud – Valverde met 38 jaar in Tirol op de top

Rad: Spanjaard zegevierde in een gedenkwaardige Wereldkampioenschapsrace.


Eindelijk goud & ndash; Valverde met 38 jaar in Tirol op de top

Na twee zilveren en drie bronzen medailles, keek de overwinning voor de oude kampioen gisteren in Innsbruck uit. Afbeelding: APA / AFP

Deze memorabele WRC-race zal waarschijnlijk nog vele jaren worden besproken. 275.000 toeschouwers ter plaatse in Tirol en miljoenen voor de televisieschermen waren gisteren getuigen, toen de Spanjaard Alejandro Valverde met 38 jaar naar de langverwachte triomf reed.

Na een klim en afdaling over 258 zware kilometers, degradeerde hij de Fransman Romain Bardet en de Canadees Michael Woods op de andere podiumplaatsen in de eindsprint. De Oostenrijkers, die in het begin moed hadden getoond, hadden niets te maken met de beslissing. De Wolfsegger Michael Gogl vocht dapper als een helper en landde op plaats 45 (+5: 56 minuten). Zijn kapitein Patrick Konrad vatte de 59e samen, geplaagd door stuiptrekkingen, 13:05 minuten.

Ook Valverde moest een adempauze na de pest nemen, omdat het de tranen van vreugde in het gezicht dreef. "Ik heb zo lang moeten wachten op deze trui," zei de man uit Murcia, die de gouden medaille ontving van zijn voorganger Peter Sagan. Eerder moest hij twee keer met zilver en drie keer met brons doorstaan.

De buitengewone Wereldbekercursus met de tot 28 procent steile "Höttinger Höll" was uiteindelijk precies goed voor hem. Uphill-sprints zijn Valverde meer dan wat dan ook. "Maar je moet het hele ding brengen, maar alleen naar de finish," kende de 38-jarige, die ophing voor de "hel", waar veel van de favorieten hun grenzen bereikten, achter een 36-pignon.

Bovenal was het de ervaring die Valverde het succes bracht. In de Wereldbekerwedstrijd, waar geen teamradio is toegestaan, zijn instinct en geduld vereist. En dat bracht de 38-jarige meer dan genoeg. In Tirol was er de topoverwinning.

> Lees meer over Alejandro Valverde

De beslissende scènes van de Wereldbekerrace

Snelle start: Kort na de start in Kufstein vinden de eerste aanvallen plaats. Een leidende groep van elf man gaat uit voor maximaal 19:20 minuten. Al na 50 kilometer neemt het Oostenrijkse team de gesloten tracking over.

opnieuw op te starten: 65 kilometer van de finishlijn begint de race opnieuw op de vijfde of zeven beklimmingen van de "Olympiaclimb", de aanvallen beginnen. De co-favorieten Roglic (Slo) en Lopez (Kol) vallen. Klassieke specialist Van Avermaet (Bel) initieert de eerste serieuze aanval. Het tempo in het veld is nu enorm hoog, wat Simon Yates (Gb) en Kwiatkowski (Pol) fataal is.

De beslissing: De laatste kopgroep, Asgreen (Den) en Laengen (Nor), wordt 22,7 kilometer voor het einde geplaatst op de laatste oprit naar Igls. Nibali (It) moet hulde brengen aan de snelle oprit zoals de Oostenrijkse kapitein Patrick Konrad. De Deen Valgren vertrekt kort voor de top en neemt als solist met een paar seconden voorsprong op de gevreesde laatste klim "Höttinger Höll" in aanval. Aan de top zijn Valverde (Sp), Bardet (Fra) en Woods (Kan) de snelste. In de afdaling voegt Dumoulin (Ned) zich een kilometer voor de finish toe. Maar de oude meester Valverde laat haar achter in de sprint.

Opmerkingen weergeven »


Source link