Gevaarlijke tweets, joints, beledigingen …: na een jaar van ontsporing, redde Elon Musk net zijn plaats op TeslaFLASH-BACK – Elon Musk, de iconoclastische baas van Tesla, ontsnapte dit weekend. Beschuldigd van fraude door de gendarme van de Amerikaanse aandelenmarkt, blijft de 47-jarige miljardair aan het roer van de fabrikant Tesla, maar wordt uit de functie van voorzitter van de raad van bestuur gezet. Terug op een jaar vol polemieken van alle soorten.

Er wordt gezegd aan de rand van burn-out. Hij had lang gesproken over zijn toestand van intense vermoeidheid en stress, in augustus tijdens een interview op New York Times. "Het afgelopen jaar was het moeilijkste en meest pijnlijke jaar in mijn carrière […] Het was afschuwelijk ", bekende Tesla's iconoclast-CEO, die beweerde 120 uur per week te werken, niet meer dan een week vakantie sinds 2001 had genomen, familiefeesten miste en krachtige slaappillen sliep. In de voorgaande weken meldden medewerkers van Tesla dat ze hem vaak in slaap hadden aangetroffen bij hun aankomst in de fabriek, waar hij nachten doorbracht om ervoor te zorgen dat de groep de productiedoelstellingen van Model 3, het voertuig van instapmodel – $ 35.000 allemaal hetzelfde – zou Tesla tot een massabouwer moeten maken.

De 47-jarige miljardair is dit weekend grotendeels ontsnapt door een minnelijke schikking te sluiten met de US Securities and Exchange (SEC), die hem wilde uitsluiten van een sociaal kantoor. en executive in beursgenoteerde bedrijven. Hij blijft uiteindelijk CEO van Tesla, in ruil voor zijn positie als voorzitter van de raad van bestuur en een boete van $ 20 miljoen (ongeveer 17 miljoen) om beleggers te compenseren die zijn getroffen door verschillende risicovolle tweets. Het bedrijf zag zijn aandeel dalen met 43%, of meer dan een vijfde van zijn marktkapitalisatie, sinds de reeks berichten die op 7 augustus werd gepost en waarin Elon Musk het had over een aanstaande terugtrekking van Tesla op Wall Street , tegen een buy-out van 420 dollar per aandeel. Maar dat was niet het geval en er was geen financiering voor deze operatie verstrekt, in tegenstelling tot wat hij beweerde.

Elon Musk, wiens houding vergelijkbaar is met die van de Amerikaanse president Donald Trump, ook gewend aan gewelddadige polemieken op sociale netwerken, of zelfs om iemand te beledigen die het niet met hem eens is, komt zelfs voor als de bouwer van elektrische auto's staat al onder druk. Vragen over zijn mentale kwetsbaarheid zijn toegevoegd aan de twijfels van beleggers over het vermogen van Tesla om zijn productiedoelstellingen te halen. Bedenk dat de groep nooit winst heeft gemaakt over een volledig jaar in vijftien jaar van bestaan ​​en elk kwartaal honderden miljoenen dollars verbrandt. Terug op een jaar van polemiek.

September 2018. In de nacht van donderdag op vrijdag 7 september vertrouwde Elon Musk bijna twee uur toe aan gastheer Joe Rogan tijdens een programma gevolgd door ongeveer 90.000 mensen op internet. Tussen vragen, nipt de baas van Tesla een glas whisky en trekt een joint dat de gastheer hem biedt. "Ik rook bijna nooit gras en ik denk dat het niet goed is voor de productiviteit, het is een beetje zoals het tegenovergestelde van een kop koffie," zegt hij.

Hoewel cannabisgebruik legaal is in Californië, lokt de charismatische CEO van Tesla vervolgens de stupor uit en versterkt hij de twijfel over zijn vermogen om de maker van elektrische voertuigen op een cruciaal moment in zijn geschiedenis te leiden.

Juli 2018. Elon Musk valt Twitter Vernon Unsworth aan, een van de redders van de twaalf jonge voetballers gevangen in een grot in Thailand. Door hem als een "pedofiel" aan te duiden, zonder hem bij zijn naam te noemen, reageerde hij feitelijk op wat de laatste zei. Deze Britse spelunker noemde eerder een 'publiciteitsstunt' het afgebroken voorstel van de miljardair om een ​​geminiaturiseerde onderzeeër te sturen om kinderen te helpen redden. Elon Musk heeft vervolgens zijn tweets gewist en zich verontschuldigd. Maar de sanctie van de markten wachtte niet lang: de actie van de groep was met bijna 3% gedaald.

Juni 2018 : Elon Musk beschuldigde een medewerker van "aanzienlijke en schadelijke sabotage" van de bedrijfsactiviteiten van de groep, in een e-mail gericht aan het personeel en geretourneerd door financiële analisten op Twitter: "Ik was ontsteld over deze week – "Een werknemer van Tesla heeft een grote sabotagedaad gepleegd die schadelijk is voor onze activiteiten", schrijft de miljardair. "Dit omvat pure en eenvoudige codeveranderingen in het productiesysteem van Tesla door valse gebruikersnamen te lenen en het exporteren van tonnen ultragevoelige informatie naar onbekende derden ", vervolgt de manager. De medewerker zegt, ondertussen, een klokkenluider gewaarschuwd voor beveiligingsproblemen. Wallenstraat, de titel verloor 1,63 % tijdens de eerste uitwisselingen.

Mei 2018: in een conference call met analisten, maakte Elon Musk naam voor zichzelf door hun vragen "saai" te noemen en te weigeren de financiële problemen van Tesla te beantwoorden. De fabrikant van elektrische voertuigen staat al enkele weken in de krantenkoppen, hetzij vanwege vertragingen in de productie van zijn Model 3, hetzij voor ongelukken, sommige met dodelijke afloop, met zijn assistentie aan de automatische piloot van de automatische piloot, of voor vroegtijdige declaraties en het verbale worstelen van zijn stichter met de financiële kringen. Na de publicatie van vele kritische artikelen over zijn automerk, had de miljardair zijn intentie uitgesproken om een ​​platform te creëren voor het publiek om de media te beoordelen op basis van hun geloofwaardigheid. De naam van het initiatief was bijzonder slechte smaak: "Pravda" (in het Russisch, de "waarheid"), in verwijzing naar de propagandakrant van de Communistische Partij onder de USSR.

September 2017: de miljardair had een tweet geplaatst waarin hij beweerde dat "de concurrentie om de superioriteit van kunstmatige intelligentie op nationaal niveau de oorzaak zou kunnen zijn van de Derde Wereldoorlog". Elon Musk is een van de grote figuren van Tech die de laatste jaren zijn bezorgdheid uitsprak over de voortgang van kunstmatige intelligentie. Voor hem vertegenwoordigt de AI voor de toekomst van de mensheid een veel grotere bedreiging dan Noord-Korea, dat nog moet opscheppen over het hebben van een bom H. Volgens hem is dit niet echt bedreiging, aangezien een militaire reactie van de internationale gemeenschap "zelfmoord" zou zijn voor Pyongyang, zei hij.

Juli 2017: Elon Musk had een tweet gesplitst waarin hij publiekelijk op Mark Zuckerberg tikte. In een video-uitzending live op zijn Facebook-pagina, een paar uur geleden, zei de CEO en oprichter van 's werelds eerste sociale netwerk dat hij "optimistisch" was over de toekomst van kunstmatige intelligentie, zeggend dat deze technologie "aanzienlijk zou verbeteren" ons leven ".

Als voorbeeld noemt de baas van Facebook autonome auto's die binnenkort 'veiliger zijn dan handmatige auto's', of de mogelijkheid van betere diagnoses en betere medische behandelingen. Volgens hem is het apocalyptische scenario beschreven door Elon Musk "onverantwoordelijk". Toen Elon Musk de kritiek van de CEO van het sociale netwerk zag, was zijn reactie niet erg zacht: "Ik heb hierover met Mark gesproken, zijn begrip van het onderwerp is beperkt", getweet hij. .


Source link