Nobelprijs voor de geneeskunde barst kanker door Immunotherapie DoorbraakTasuku Honjo uit Japan en James Allison uit de Verenigde Staten werden door de Karolinska Academy geëerd voor hun werk aan de regulatie van de immuunrespons, wat resulteerde in de ontwikkeling van nieuwe antitumorbehandelingen.

Tasuku Honjo en James Allison, in 2014.

Hun werk leidde tot de ontwikkeling van levensreddende geneesmiddelen voor patiënten met voorheen ongeneeslijke vormen van kanker. De Nobelprijs voor de Geneeskunde werd op maandag 1 uitgereiktst Oktober aan de Amerikaan James Allison, geboren in 1948, en aan de Japanse Tasuku Honjo, geboren in 1942, voor hun ontdekking van immunotherapiebehandelingen van kwaadaardige tumoren "Door remming van negatieve immuunregulatie". Als deze prestigieuze prijs (met een cheque van 9 miljoen Zweedse kronen, of bijna 1 miljoen euro) de specialisten in het veld niet verbaast, zal deze de namen bekendmaken van deze twee onderzoekers die hebben de weg geëffend voor moderne kankerimmunotherapie, een benadering die nu wordt erkend als een therapeutische revolutie. In 2014 waren de twee immunologen al samen bekroond met de Tang Prize, de Aziatische versie van de Nobelprijs.

Remmen remmen

Het principe om de eigen afweer van het lichaam te gebruiken om een ​​tumor te bestrijden is niet nieuw. Al meer dan honderd jaar hebben onderzoekers en artsen het idee gehad om het immuunsysteem (vooral met bacteriën) te stimuleren om kanker te verminderen. Maar deze intellectueel aantrekkelijke optie is al lang teleurstellend in termen van resultaten. Op hun eentje werkten James Allison en Tasuku Honjo op, waar hun voorgangers hadden gefaald. Hun strategie was om de remmen los te maken die voorkomen dat het immuunsysteem de kankercellen aanvalt, dankzij de zogenaamde "immuuncontrolepunten" ("checkpoints") behandelingen. Om een ​​metafoor te nemen van het rijden, ontwikkelden ze effectieve medicijnen niet door op het gaspedaal te drukken, maar door het rempedaal los te laten.

In de jaren negentig, in zijn laboratorium in Berkeley, aan de universiteit van Californië, James Allison …


Source link