Afrikaanse varkenspest: geïnfecteerde wilde zwijnen zijn allemaal gevonden binnen een omtrek van 2500 hectareluxemburg

De door Afrikaanse varkenspest besmette wilde varkens zijn allemaal gevonden binnen een omtrek van 2.500 hectare, zei maandag de Waalse minister van Landbouw, René Collin (cdH), hierover ondervraagd in de commissie van het parlement van Wallonië.

"Op dit moment zijn 58 karkassen gevonden en getest, waarvan er 20 positief waren voor het virus en ze werden allemaal gevonden in een veelhoek van 2.494 hectare, waarbij de langste afstand tussen 2 pestdragende karkassen 9.500 meter was". zei de minister volgens welke het Gewest vandaag "een uiterst nauwkeurige dagelijkse afbeelding van de epidemie" heeft.

Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest halverwege september, in het zuiden van de provincie Luxemburg, is een veiligheidszone van 63.000 hectare bepaald. Het is verboden om tot 14 oktober jagen, de voeding, maar ook de verplaatsingen in het bos.

Vrijwillig breed zal dit gebied worden verkleind als de epidemie wordt omschreven, zei minister Collin. "Het is momenteel onmogelijk omdat twee rondes van onderzoek – besmette wilde zwijnen, redactionele – nodig zijn. Aan het einde van deze fase, en na het groene licht van Europa, zullen we overgaan tot de oprichting van de nodige hekken" voegde hij eraan toe.

Wat betreft de oorsprong van geïnfecteerde wilde zwijnen, is het nog niet bekend, vervolgde René Collin, voor wie de beslissing tot slachten van gezonde varkens in het gebied, genomen door de federale overheid, "nog steeds een zware maatregel is, wat pijn doet op het menselijke niveau ".


Source link