Ердоган:Турция няма да промени политическия си курс заради упражнявания ѝ от външни сили икономически натиск.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред шестия конгрес на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието в събота.

Той бе единствен кандидат за нов мандат като партиен лидер и очаквано бе преизбран с 1380 гласа. Това бе първият конгрес на партията, който се провежда в условията на новата президентска система на управление, която влезе в сила след встъпването в длъжност на Ердоган като президент с разширени пълномощия след изборите на 24 юни.

"Противниците на Турция използват против нас икономически натиск. страната ни обаче не възнамерява да променя своя курс. Не са успели и няма да успеят да сломят Турция ", заяви държавният глава на южната ни съседка, цитиран от БТА.

Ердоган изрази готовност страната му да противостои на предизвикателстват а и да не се поддава на натиска на страни, които наричат ​​Анкара свой стратегически партньор.

"Определени сили заплашват Турция с икономически натиск и спад на курса на турската лира, но ние сме готови да противостоим на такива предизвикателства. Турция няма да се поддаде на натиска на тези страни, които я наричат ​​свой стратегически партньор, но при това възприемат нашата страна като стратегическа цел за оказване на натиск ", добави Ердоган, визирайки САЩ.

На 10 август американският президент Доналд Тръмп одобри удвояване на митата за стомана и алуминий за Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен за участие в опита за военен преврат срещу Ердоган преди две години.

В президент обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.

"Днес някои хора се опитват да ни сплашват чрез икономика, чрез лихвени проценти, валутен курс, инвестиции и инфлация" продължи той, отправяйки послание към Вашингтон: "Ние виждаме вашите игри и ви отправяме предизвикателство"

Ройтерс отбелязва, че изказването на Ердоган е факт само ден, след като "Стандард енд Пуърс" и "Мудис" понижиха кредитния рейтинг на Турция на фона на кризата с турската лира.

По отношение на ситуацията в Сирия и Ирак, турският президент потвърди решимостта си за още антитерористични операции в двете страни.

"Ние сме решени да отстраним в Сирия и Ирак опасностите, които произтичат по адрес на нашата страна. Ние ще направим по протежение на нашите граници от Суруч до Джизре това, което направихме по-рано в Джараблус, Ал Баб и Африн ", посочи Еродган.

На 12 август той изрази готовност да освободи нови зони от терористи в Сирия и да ги присъедини към териториите, на които Анкара проведе по-рано операциите "Е ратски щит "и" Маслинова клонка "


Source link

Leave a Reply