Kleef: onterecht gevangengenomen Syriër sterft aan brandwonden
Een ten onrechte vastgehouden Syriër stierf twee weken na een brand in zijn gevangeniscel. Dit werd gemeld door een woordvoerder van aanklager Kleve.

Half september brak brand uit in de cel van de 26-jarige in het Duitse Kleve. De jonge man leed aan ernstige brandwonden. Op vrijdag gaven de autoriteiten toe dat de verkeerde persoon in de cel zat. De Syriër bracht daarom meer dan twee maanden onschuldig door in de gevangenis – en betaalde er met leven voor. Hij stierf op zaterdag in een kliniek in Bochum.

De officier van justitie Kleve startte vrijdag een vooronderzoek tegen verdenking van vrijheidsberoving tegen verschillende functionarissen van de districtspolitie Kleve. Er moet worden verduidelijkt hoe het kan komen tot de identiteitsverwarring, zei een woordvoerder van de officier van justitie.

Mislukkingen van de politie

"Er zijn enkele redenen voor individuele mislukkingen van politieagenten tijdens de arrestatie", zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Noord-Rijnland-Westfalen. Naast de onderzoeks- en tuchtprocedures zijn er ook stappen tegen de ambtenaren genomen. "We nemen dit heel serieus en controleren ook de procedures bij de politie in Kleve," zei het in Düsseldorf.

Degene naar wie hij op zoek was, een man uit Mali, had zichzelf uitgegeven met de naam die de Syriër droeg. Deze naam was naast de juiste naam van de gezochte als een alias in het aanhoudingsbevel uit Hamburg opgemerkt, zoals de onderzoekers hebben uitgelegd.

Dit was de ramp voor de Syriërs: op 6 juli controleerde de politie in Geldern zijn persoonlijke gegevens. De zoekopdracht in het zoeksysteem toonde een treffer. Volgens de officier van justitie werd de Syriër eerst naar de gevangenis in Geldern en later naar Kleve gebracht, waar hij vervolgens naar de celbrand kwam.

Veel vragen zijn open

In juli had het parket van Hamburg naar eigen zeggen gevraagd of de identiteit van de gedetineerde feitelijk was opgehelderd. "We doen dat routinematig als er aliassen zijn", zei een woordvoerster van het onderzoeksorgaan van Hamburg. De routine vraag was beantwoord vanuit Kleve met een "Nee" – de Syriër was echter niet vrijgegeven.

De Hamburg had toen weer nachgehakt, een woordvoerster zei: Op welke basis de Syriërs zouden worden vastgehouden, had men het willen weten. Wat er van deze tweede vraag is geworden, is momenteel onduidelijk.

Andere vragen moeten worden verduidelijkt: werd een gezochte foto van de gezochte persoon uit Mali opgenomen? Zou een blik genoeg zijn geweest om de fout op te lossen? "Dit is nu onderdeel van het onderzoek", zei officier van justitie Günter Neifer in Kleve.

Naast de Syriër leden tien andere mensen – acht bedienden en twee celgenoten – tijdens het gevangenisbrand aan rookvergiftiging. Gevangenisleider Udo Gansweidt had een zelfmoord onmiddellijk na de brand als onwaarschijnlijk geclassificeerd, omdat de 26-jarige slechts tot half oktober had moeten zitten: "Voor zo een paar dagen doodt niemand." Misschien was hij in slaap gevallen met een sigaret, die was toen genoemd.

De veronderstelde reden voor detentie lag op het gebied van kleine criminaliteit: een onbetaalde boete voor diefstal.


Source link