Uitwisseling en aanpassing achteraf – dieselconcept nog steeds nevelig | berichtBerlijn (Reuters) – In het geschil over de uitlaatproblemen van oudere dieselauto's vóór een coalitievergadering op maandagavond, is er nog geen concrete oplossing.

Het federale ministerie van Transport zei op zondag een rapport over de wisselpremies van autofabrikanten van maximaal 10.000 euro in 14 steden, een oplossing zal "niet alleen gericht zijn op een paar getroffen steden". Zowel uit de coalitie als uit autofabrikanten werd gezegd dat nog steeds wordt besproken of een technische retrofit zal worden aangeboden. De hardware-aanpassing is een knelpunt, zei een insider van Volkswagen tegen Reuters: "Dat is waarom het allemaal dreigt te mislukken."

In het kantoor van de kanselier willen de partij en parlementaire leiders van de CDU, CSU en SPD maandagavond na jarenlange debatten beslissen hoe ze moeten omgaan met de uitlaatproblemen van oudere dieselauto's. Vanwege de hoge niveaus van stikstofmonoxide, zijn rijbeperkingen in veel steden bedreigend. Na een topdiscussie over Chancellor en CDU-leider Angela Merkel met de autofabrikanten op vrijdag, werd gezegd dat zowel ruilpremies voor ouderen in nieuwere voertuigen als technische retrofit in het gesprek zitten.

Federale Vervoersminister Andreas Scheuer (CSU) vertrouwt voornamelijk op een uitwisseling van voertuigen, terwijl milieuminister Svenja Schulze (SPD) erop staat dat de mogelijkheid van een technische retrofit wordt aangeboden. Beiden worden verwacht op de coalitietop op maandagavond. Voor veel diesel is er de mogelijkheid van een technische retrofit, zei Schulze's parlementaire staatssecretaris Florian Pronold (SPD) op zaterdag. Het uitwisselingsprogramma van Scheuer zal ook deel uitmaken van het compromis.

VERKEERSDIENST: OPLOSSING MET "MEER LAND EFFECT"

Net als Pronold eiste de premier van Hessen, Volker Bouffier, een regeling die gratis was voor de automobilisten, die de mogelijkheid moest inbouwen. "Achteraf inbouwen en ook een compensatieoplossing of een vervangende oplossing", zei de CDU-vice in Deutschlandfunk. "Ik wil niet dat dit betaalt," zei hij, kijkend naar de automobilisten. Aan de andere kant sluit hij de betrokkenheid van de belastingbetaler niet uit: "Het zou zo kunnen zijn, maar in de eerste plaats gaat het erover dat de industrie zijn verantwoordelijkheden nakomt."

Voor de vervanging van oudere dieselvoertuigen wil de autofabrikant een rapport van de "Bild am Sonntag" tot 10.000 euro als premie aanbieden. Voor klanten konden hun auto's wisselen met de emissienormen Euro 4 en 5 voor moderne diesel of benzine. Verwacht wordt echter dat het uitwisselingsprogramma alleen van toepassing is op 14 steden en hun omliggende gebieden waar een bijzonder hoge stikstofoxidevervuiling is gemeten. Diesellopers uit Berlijn of Frankfort aan de Main zouden daarentegen geen recht hebben op de bijzondere voorwaarden.

Het ministerie van Transport legde uit: "We zullen maandag een manier vinden voor een groter oppervlakte-effect voor de afvoer in de dieseluitgave." In de coalitie werd er op gewezen dat er naast de ruilpremies nog andere maatregelen zouden zijn. Het is echter waar dat de premiebetalingen beperkt blijven tot bepaalde regio's. Als steden met andere maatregelen aan de stikstofoxidegrenzen zouden kunnen voldoen en dus een rijverbod zouden voorkomen, zouden premies niet nodig zijn.

Autofabrikanten wilden geen commentaar geven op het bedrag van mogelijke ruilpremies. Een woordvoerder van Volkswagen zei: "We zullen geen redelijke, haalbare oplossing sluiten." Een woordvoerder van Daimler zei: "We werken aan een oplossing."

WhatsApp Nieuwsbrief

WhatsApp Topnieuws


Source link