Nadda maakt zich zorgen over vervalsingen van polio-vaccinflesjesJaren van hard werken door de overheid zouden de put in kunnen slaan als het poliovirus dat als 'uitgeroeid' is beschouwd opnieuw de kop opstart. Een vergissing door een van de leveranciers van orale poliovaccins (OPV), Ghaziabad-gebaseerde Bio-Med Pvt Ltd, heeft alarmbellen laten rinkelen.

Maar het Ministerie van Gezondheid benadrukt dat er geen reden is tot paniek. "Onze bewakings- en regelgevingssystemen zijn robuust. We zijn alert en de WHO is aan boord, alle protocollen worden gevolgd. We zullen niet toelaten dat polio-myelitis een comeback maakt, "zei JP Nadda, minister van volksgezondheid.

Op 27 september reikte de Drug Controller General of India (DCGI) een aanmaning uit aan de directeuren van Bio-Med om uit te leggen hoe de reeds uitgeroeid type II poliovirusstam zijn weg, mogelijk door besmetting, in het vaccin van het bedrijf had gevonden flacons.

Het heeft ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld tegen het bedrijf en de MD zit achter de tralies, zei Eswara Reddy, Drug Controller General van India. Bio-Med zou in strijd zijn met de instructies van het Centrum om alle sporen van type II-virus op 25 april 2016 volledig te vernietigen.

Officiële bronnen zeiden dat er vorige maand twee kinderen waren opgenomen in een blok in Uttar Pradesh met acute slappe verlamming (AFP), een plotseling begin van verlamming of zwakte in de ledematen. Jaarlijks worden 45.000 AFP-gevallen geregistreerd in India.

Een van de oorzaken van AFP kan polio-myelitis zijn; dat is echter niet het geval met deze twee kinderen. Het ministerie van Gezondheid van de Unie was gealarmeerd en een team dat ambtenaren van de Wereldgezondheidsorganisatie omvatte, analyseerde de ontlastingsmonsters van de kinderen.

"Er zijn sporen van type II poliovirus gevonden. De kinderen zijn echter hersteld en de WHO heeft geconcludeerd dat de AFP en het type II niet verbonden zijn. Er is geen reden voor paniek, "zei een hoge ambtenaar.

Een andere functionaris zei: "We zijn echter bezorgd over hoe een vaccinstam die in 2016 uit de circulatie werd gehaald, zijn weg terug in het systeem heeft gevonden." India was overgestapt van een drievoudig vaccin (met zwakke stammen van type I) , II en III poliovirus) tot een tweewaardig exemplaar (met zwakke stammen van type I en III) twee jaar geleden. Na het alarm dat door de AFP-zaken werd opgewekt, namen ambtenaren de veronderstelde geëlimineerde type II-stam op in de ontlastingsmonsters uit rioolwater van UP en Maharashtra.

Virus comeback

Later werden monsters teruggevoerd naar Bio-Med opgepikt en getest om te beseffen dat het type II-virus een comeback heeft gemaakt. Er waren maximaal 1,5 lakh-injectieflacons vervaardigd; terwijl tweederde werd toegediend aan kinderen, een derde is ingetrokken. "Het misdrijf van vervalsing is niet beschikbaar en trekt tot 10 jaar of zelfs levenslange gevangenisstraf," zei Reddy.

Spreken met Businessline Davinder Gill, CEO van Hilleman Labs, een non-profit vaccin onderzoeks- en productiebedrijf, zei: "De geloofsbrieven van het bedrijf zijn niet goed, want het is geen door de WGO vooraf gekwalificeerde leverancier. De risico's zijn enorm voor India als gevolg van deze misstap. Het monumentale werk dat is ondernomen om door 25 lakh-vrijwilligers polio uit te roeien, is in één klap in gevaar gebracht vanwege de slordigheid en het slechte beheer van het bedrijf. " .

"Het bedrijf heeft het vaccin waarschijnlijk niet vernietigd, zelfs niet na instructies van de overheid. In de Democratische Republiek Congo had zich in 2017 een soortgelijk incident voorgedaan, "herinnerde hij zich. Experts zeggen dat kwaliteitscontroles op het inkooppunt het probleem in de kiem kunnen smoren. Officiële gegevens tonen aan dat de DCGI in 2017 tweemaal de Bio-Med-fabriek in Ghaziabad heeft geïnspecteerd.

Records onthullen ook dat Bio-Med in maart in de beklaagdenbank lag voor een slechte kwaliteit van Peda Typh, een tyfusvaccin voor kinderen. Het Central Drug Laboratory in Kasauli had het 'Not of Standard Quality' verklaard en alle staten werd gevraagd om een ​​strikte controle uit te oefenen op de beweging van het product.


Source link