Gemelde seksuele misdrijven nemen het afgelopen jaar met 10% toe, blijkt uit gegevensHet aantal geslachtsmisdaden dat aan gardaí wordt gemeld, steeg met meer dan 10 procent voor het jaar tot eind juni, volgens de laatste gegevens die zijn gepubliceerd door het Central Statistics Office (CSO).

De cijfers laten ook een aanzienlijke stijging zien in het aantal gemelde overvallen en in overtredingen van gerechtelijke bevelen, waaronder huiselijk geweld en borgtochtvoorwaarden. In totaal namen negen van de 14 misdaadcategorieën die aan de Garda werden gemeld, in de loop van de 12 maanden toe.

Het is de derde reeks driemaandelijkse gegevens die de CSO publiceert sinds de schorsing van de criminaliteitscijfers vorig jaar na bezorgdheid over de manier waarop sommige overtredingen in het Garda Pulse-systeem waren ingedeeld.

Sindsdien zijn de gegevens gepubliceerd met een voorbehoud "onder voorbehoud", wat betekent dat de betrouwbaarheid ervan is gekwalificeerd. Het management van CSO en Garda werkt momenteel aan een robuust systeem waarmee de classificatie kan worden verwijderd, een proces dat waarschijnlijk nog een jaar duurt.

De gegevens, die betrekking hebben op het jaar tot eind juni, vertonen stijgingen op verschillende gebieden, van seksuele delicten (10,2 procent) tot diefstal, inclusief afpersing en kaping (15,1 procent).

Borgtocht en huiselijk geweld

Eind juni waren er 2.947 seksuele delicten, vergeleken met 2.675 in de afgelopen 12 maanden, een extra 272 incidenten.

Er waren ook stijgingen van het aantal "misdrijven tegen overheidsmisdaden" (13,1 procent), die betrekking hebben op inbreuken op borgtochten en huispersoneel die door rechtbanken zijn uitgesproken. Deze stegen van 12.565 naar 14.205.

Moorden waren onveranderd met 77 opgenomen in elk van de twee periodes van 12 maanden.

Het aantal wapen- en explosievendelicten stijgt met 10,7 procent; en pogingen of bedreigingen van moord, aanrandingen, intimidaties en gerelateerde delicten stegen met 8,3 procent.

Er waren minder significante stijgingen van het aantal openbare orde en sociale delicten (4,3 procent), gecontroleerde drugsdelicten (3,6 procent) en diefstal (2 procent).

Ontvoeringsgevallen daalden met 18,1 procent (van 127 naar 104), maar van de 14 aangewezen categorieën, slechts vier afgewezen – de anderen zijn schade aan eigendom en het milieu (3 procent), fraude en bedrog (2,5 procent), en inbraak (0,8 procent).

Nauwkeurigheid

Hoewel de volumes daalden, was diefstal nog steeds de meest voorkomende misdaad met 68.248 geregistreerde over de periode. Ze werden gevolgd door overtredingen van de openbare orde bij 31.320 gemelde incidenten.

"In maart hervatte de CSO de publicatie van geregistreerde misdaadstatistieken met behulp van de categorie" statistieken onder voorbehoud "om de best beschikbare maatstaf voor politie-geregistreerde misdaad in Ierland te bieden, terwijl gebruikers werden geïnformeerd over hun zorgen over de kwaliteit van de onderliggende gegevens," verklaarde statisticus Olive Loughnane.

Die categorie blijft gehandhaafd totdat de CSO "ervan overtuigd is dat de mate van nauwkeurigheid en volledigheid van de onderliggende gegevens van voldoende kwaliteit is".

In juni 2017, toen de misdaadstatistieken voor het eerste kwartaal van het jaar gepubliceerd moesten worden, maakte de CSO bekend dat ze had besloten te schorsen.

Dat volgde op een eerdere ontmoeting tussen An Garda Siochana en de politie-instantie, waarbij bleek dat 41 moorden tussen 2013 en 2015 werden beoordeeld toen garda-analisten problemen ondervonden rondom classificatie. Sommige moorden gepleegd in een huiselijke omgeving waren geclassificeerd als niet-dodelijke overtredingen tegen de persoon.

De rapportage van misdaadgegevens werd in september volgend jaar verder uitgesteld.


Source link