Tesla, Elon Musk verlaat het presidentschap en betaalt 40 miljoen dollarNa de aantijgingen van fraude met de effecten, is de overeenkomst er: Elon Musk verlaat het bestuur van Tesla en betaalt een boete van 20 miljoen dollar. Hij blijft CEO van de automaker, die op zijn beurt 20 miljoen dollar als boete betaalt volgens de pleidooiovereenkomst die – de Sec, het controlebedrijf van de beurs specificeert – nog door het Hof moet worden goedgekeurd.

De rechtszaak begon met een tweet van Musk, gepubliceerd op 7 augustus. In het tsjilp had de 47-jarige manager geschreven dat hij "gegarandeerde leningen" had om de automaker te privatiseren voor $ 420 per aandeel. Zijn verklaring had een korte piek in de aandelenkoers van het bedrijf veroorzaakt, die aan het eind van de dag tot bijna $ 380 was gestegen, voordat Musk zijn voetstappen hervatte.

La Sec, in de klacht ingediend bij een rechtbank in New York, had bepaald dat de uitspraken van Musk "vals en bedrieglijk" waren en herhaalde dat de CEO, een van de meest gerenommeerde managers van hightechbedrijven, "wist dat hij nooit besproken privatisering tegen $ 420 per aandeel zonder mogelijke financieringsbron ".

Musk zal het kantoor van president voor een periode van drie jaar afzweren en in zijn plaats een "onafhankelijke president" worden. Bovendien heeft de Sec beslist, Tesla zal "twee onafhankelijke bestuurders" moeten benoemen, een beheerscomité en zal "aanvullende procedures en controles moeten instellen om de communicatie van Musk te volgen".

De 40 miljoen dollar van de boete, eenmaal verzameld, zal "worden herverdeeld onder investeerders die schade hebben ontvangen" uit Musk's verklaringen, en zal worden geïdentificeerd door een rechtbank.

"Het pakket maatregelen is bedoeld om het bestuur van Tesla te versterken en verdere marktinstabiliteit en -stoten voor de aandeelhouders van Tesla te voorkomen," zei Stephanie Avakian, mededirecteur van Sec.

De storm op Musk en Tesla vindt plaats wanneer de automaker bezig is met het lanceren van de Model 3-auto, die problemen ondervindt. Na het bereiken van het doel in juni van de 5.000 Model 3s per week, die was uitgesteld en vertraagd sinds december 2017, had Musk opnieuw gelanceerd: een 6.000 stake voor het einde van augustus. In de laatste zeven dagen van de maand zou het model 3 dat de fabriek verliet 4,300 zijn geweest.

Journalistiek vereist middelen en ervoor kiezen om gratis toegang te houden tot een onafhankelijke krant, zoals TPI, dat u ook op advertenties moet vertrouwen: dit is de reden waarom u zoveel advertenties ziet. Als u ons wilt helpen onze krant te verbeteren en artikelen te lezen zonder zelfs maar via een mobiel abonnement te schrijven, abonneer u dan op TPI Plus, gewoon heel weinig ➝ www.tpi.it/plus


Source link