Een te onthouden munt | Stuff.co.nzVanaf oktober vind je misschien een kleurrijke nieuwe munt in je wisselgeld. De 50 cent-munt van de wapenstilstand wordt uitgegeven door de Reserve Bank of New Zealand ter herdenking van het 100-jarig jubileum van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Twee miljoen van deze munten zijn geslagen.

De wapenstilstandsdag vervangt niet onze bestaande 50 cent, maar omdat het wettig betaalmiddel is en in het algemeen in omloop is, kan het net als een normale munt worden gebruikt. Dus, als je er een tegenkomt, kun je ervoor kiezen om het uit te geven, of te onthouden.

De opvallende eigenschap van de wapenstilstand munt is het gebruik van kleur – een opvallende rood, groen en wit. Het is gemaakt met behulp van technologie van de Royal Canadian Mint – die ook onze munten van 10, 20 en 50 cent leveren.

De munt heeft een koru die een nieuw begin vertegenwoordigt en een zilveren varen die onze nationale identiteit weerspiegelt. De gekleurde herinneringskrans gemaakt door kunstenaar Dave Burke vertegenwoordigt verleden, heden en toekomst. Het symboliseert ook onze drie strijdkrachten. Centraal in de medaille staat de rode klaproos van de RNZRSA, een internationaal symbool van oorlogsherinnering. Aan de andere kant van de medaille staat een portret van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II.

De 50 cent-munt van de wapenstilstand wordt uitgegeven door de centrale bank ter herdenking van het eeuwfeest van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

BANK RESERVEREN / MEEGELEVERD

De 50 cent-munt van de wapenstilstand wordt uitgegeven door de centrale bank ter herdenking van het eeuwfeest van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Reservebankpresident Adrian Orr zei dat de munt van belang zou zijn voor degenen wiens familieleden in de Eerste Wereldoorlog dienden. "Het is belangrijk dat we onze rol spelen bij het herdenken van belangrijke gebeurtenissen in de wereld die een impact hebben gehad op onze mensen," zei Orr.

DE OORLOG OM ALLE OORLOGEN TE EINDE

WWI begon in augustus 1914 in Europa. Terwijl buurlanden in het conflict werden getrokken, werd het de bloedigste die de wereld ooit in die tijd had gezien. In iets meer dan vier jaar tijd werden miljoenen soldaten en burgers gedood en gewond. Nieuw-Zeelanders waren betrokken bij vele campagnes op het land, in de lucht en op zee. Vooral Gallipoli is geëtst in het geheugen van onze natie.

WWI had invloed op bijna elk gezin in Nieuw-Zeeland. We stuurden meer dan 100.000 jonge mannen, meer dan 550 verpleegkundigen en anderen – in die tijd was het bijna negen procent van onze bevolking. Meer dan 58.000 Nieuw-Zeelanders werden gewonden, van die meer dan 16.500 werden gedood. Meer stierf later aan de gevolgen van gifgas en ziekte.

Op 11 november 1918 vielen de kanonnen eindelijk stil. Nieuw-Zeelandse verpleegster Fanny Speedy was in die tijd in Engeland en schreef: "VREDE GEZEGENDE VREDE De klokken luidden om 11 uur en al snel wisten we dat de wapenstilstand was getekend." Het geheel lijkt te groot om te realiseren en te triest om te begrijpen. in de loopgraven moet dankbaar verheugd zijn dat er geen andere winter is om in Frankrijk door te brengen. "

De wapenstilstandsdag herdenkt de honderdste verjaardag van deze bepalende gebeurtenis in de geschiedenis van onze natie. En helpt ons de offers te onthouden die door het servicepersoneel en hun families zijn gemaakt om vrede te brengen naar Nieuw-Zeeland en de wereld.

Ga voor meer informatie naar de website van de Reserve Bank of New Zealand.


Source link