Inflatie: de consumentenprijzen stegen in september met 0,19%, meldde de INEIde consumentenprijzen van Metropolitan Lima steeg 0,19% in september van dit jaar, voornamelijk als gevolg van een vooruitgang in de prijzen van sommige voedingsmiddelen, die werd gecompenseerd door een verlaging van de transporttarieven, meldde het National Institute of Statistics and Informatics (INEI).

Ze blijven toenemen

De stijging wordt voor de vijfde achtereenvolgende maand geregistreerd in Metropolitan Lima. De gegevens worden vergeleken met het voorschot van de consumentenprijsindex (CPI) van a 0,13 procent van augustus en met een daling van de CPI van a 0,02 procent in september vorig jaar.

Ook ligt het cijfer boven de schatting van de president van de Centrale Reserve Bank, Julio Velarde, die in september een inflatie voorspelde van 0,15 procent.

Jaarlijkse koers versnelt

De statistische entiteit heeft dat aangegeven Tussen januari en september accumuleerde Peru de inflatie van 1,80 procentterwijl in geannualiseerde termen versnelde het tot 1,28 procent van het percentage van 1,07 procent dat is opgetekend in de laatste 12 maanden tot augustus.

De Centrale Bank heeft een doel inflatiebereik van tussen 1 en 3 procent per jaar.

Ondertussen bedroeg de kerninflatie – die de meest volatiele producten zoals voedsel- en energieprijzen uitsluit – in september 0,04 procent en registreerde het een percentage op jaarbasis in de laatste 12 maanden van 2,09 procent.

sectoren

Het rapport van de INEI geeft aan dat de prijzen van de eten en drinken, het belangrijkste in de berekening van de inflatie, noteerde in september een stijging van 0,40 procent door een stijging van de kosten van knollen, vis en fruit.

In zo veel het item van Jurk en schoenen Het ging 0,13 procent vooruit, terwijl de kosten voor meubels en apparaten in september met 0,19 procent zijn gestegen.

Aan de andere kant, de tarieven van de Vervoer en communicatie Ze zijn in september met 0,12 procent gedaald.

REUTERS


Source link