WESM-exploitant wijst op prijsimpact van belastinghervormingWholesale elektriciteitspotmarkt (WESM)

DE OPERATOR van de Wholesale Electricity Spot Market (WESM) heeft een voortdurende belastinghervorming gepland om de totale elektriciteitsprijzen progressief te verhogen tot 2020, wanneer de prijsstijging zo hoog zou kunnen zijn als P0.1311 per kilowattuur (/ kWh).

Francis Saturnino C. Juan, president van de Independent Electricity Market Operator van de Filippijnen, Inc. (IEMOP), plaatste de stijging dit jaar met het opleggen van nieuwe of hogere belastingen op brandstof van P0.0904 / kWh, oplopend naar P0.1111 / kWh in 2019.

"Dit is de prijsimpact, bijvoorbeeld, op Meralco (Manila Electric Co.) of een nutsbedrijf gegeven een aantal aannames – ze krijgen (elektriciteit) van bepaalde leveranciers die op deze brandstof zullen rijden pero (maar) ze krijgen ook een deel van hun behoefte van de spotmarkt, "zei hij vorige week in een interview na een energieforum.

IEMOP nam vorige week WESM-operaties over van de Philippine Electricity Market Corp. (PEMC).

"Er is geen een-op-een-correlatie tussen de verhoging van het belastingtarief en de verhoging van de elektriciteitsprijs van een bepaald nutsbedrijf. Het zal allemaal ook afhangen van de sourcing van dat specifieke hulpprogramma, "verduidelijkte hij.

Hij zei dat de simulatie voor de geschatte stapsgewijze stijging van de energieprijzen actuele gegevens van Meralco gebruikte.

"Dat is het incrementele (tariefverhogingen) … omdat de prijzen van brandstof al zijn gestegen, dan zal dat bijdragen aan de stijging van het elektriciteitstarief," legde Juan uit.

"Dat zal ook worden doorgegeven aan de consumenten van deze distributiebedrijven."

Van de geprojecteerde algehele vermogensstijging dit jaar verwacht de IEMOP-berekening dat de productiekosten P0.0204 bedragen, of 22,6% van het totaal. De overeenkomstige cijfers voor 2019 en 2020 zijn respectievelijk P0.0411 of 37% en P0.0611 of 46,6%.

De marktexploitant plaatste de gemiddelde toevoermix van Meralco die de productiekosten vormt voor 31% steenkool, één procent olie, 15% WESM en 53% andere energiebronnen, die hij niet heeft afgebroken.

Republic Act No. 10963, of Tax Reform for Acceleration and Inclusion Act (TRAIN), voegde dit jaar P2.65 per liter toe aan de prijs van benzine als accijns, P0.32 per liter als belasting over de toegevoegde waarde (BTW), of een totaal van P2.97 per liter, had het ministerie van Energie gezegd.

Voor diesel resulteerde de wet in een verhoging van P2.50 per liter accijns en P0.30 in BTW, of een totaal van P2.80 per liter. Diesel – verbruikt door openbare bedrijfswagens – was vroeger vrij van BTW en accijns.

Een daaropvolgende belastinghervormingstranche zal P2.24 per liter toevoegen aan de prijs van benzine en P2.24 per liter voor diesel in zowel accijnzen als BTW. Voor 2020 zijn de prijsstijgingen voor benzine en diesel respectievelijk P1.12 en P1.68 per liter.

RA 10963 heeft ook de accijnzen op binnenlandse en geïmporteerde steenkool verhoogd met ingang van 1 januari 2018 tot P50 per ton (/ MT) van P10 / MT. De belasting zal stijgen tot P150 / MT op 1 januari 2020. – Victor V. Saulon


Source link