Solon in virale Naia-video-bashedVIP PASS Rep. Aniceto "John" Bertiz toont een luchthavenechter een beveiligingspas nadat deze zou hebben gevraagd om zijn schoenen uit te doen. -Facebook screen grab

De firestorm op social media die ACTS-OFW Rep. Aniceto op zondag "John" Bertiz bombardeerde, heeft het congreslid waarschijnlijk met een scherp gevoel van déjà vu achtergelaten.

Bertiz tekende een wijdverbreid luchtafweergeschut voor een video waarin hij naar verluidt het beveiligingsprotocol negeerde op Ninoy Aquino International Airport (Naia), enkele dagen nadat hij zich publiekelijk had verontschuldigd voor een andere virale video waarin hij "voor de grap" nieuwe technici vertelde dat degenen die geen speciale assistent kenden aan de president Christopher "Bong" Go zou hun professionele licentie niet krijgen.

De video van één minuut die op zaterdagochtend in Naia Terminal 2 werd gemaakt, leek Bertiz te confronteren met een screeningsbeambte die hem had gevraagd zijn schoenen te verwijderen bij een veiligheidscontrolepunt.

In een interview bekritiseerde de solon de beelden als een 'verwrongen verhaal' dat was bewerkt met de bedoeling om het verkeerde gedrag van een mede Naia-werknemer te verhullen.

Hoewel de veel gedeelde video geen audio had, werd deze overgoten met tekst die vermoedelijk uitlegde wat er aan de hand was. Het begon met Ilocos Norte Gov. Imee Marcos die door een metaaldetector liep en haar schoenen vasthield voor ze weer op te zetten.

Nadat hij door een andere detector was gegaan, pakte Bertiz zijn rugzak en wendde zich vervolgens tot de screeningsbeambte, die volgens de tekst hem had gevraagd zijn schoenen te verwijderen.

De video toonde Bertiz die een identiteitskaart voor het gezicht van de werknemer flitst alvorens de ambtenaar eigen identiteitskaart te grijpen en dan zijn pogingen af ​​te bannen om het terug te winnen.

Terugslag

Het filmpje omschreef het congreslid als een "onwetende politicus" en beschuldigde hem van misbruik van zijn autoriteit.

Bertiz zei van zijn kant dat twee Chinees ogende burgers geëscorteerd door Naia-medewerkers met hun schoenen voor hem door de detector waren gegaan.

Hij legde uit dat deze 'selectieve' toepassing van de beveiligingsregel hem irriteerde, vooral toen de beveiligingswerker hem adviseerde om opnieuw door de detector te gaan, ditmaal zonder zijn schoenen.

"Ik zei hem," je moet nieuw zijn. Gebruik het beveiligingsprotocol de volgende keer voor iedereen, niet selectief, '"zei Bertiz.

Volgens hem antwoordde de Naia-medewerker vervolgens: "Ik werk hier al drie jaar, wie bent u?"

Het was op dit punt dat Bertiz zei dat hij de man een groen gecodeerde beveiligingspas liet zien die hem toegang gaf tot "bijna alle gebieden van Naia". Hij gaf toe het ID van de officier te hebben genomen, maar stond erop dat hij het alleen fotografeerde en gaf het terug "zonder enige argument."

Bron wordt onderzocht

Het was onduidelijk wie als eerste de video plaatste, die tegen zondag door veel Facebook-gebruikers was gedownload en gedeeld. Het bijbehorende bijschrift beweerde echter dat het afkomstig was van het politiebureau van de luchthaven, dat de internationale luchthavenautoriteit van Manilla (MIAA) zei dat het probeerde te bevestigen.

Bertiz raamde het probleem in eerste instantie als een inbreuk op de beveiliging, en zei dat het duidelijk was dat de video niet met een mobiele telefoon was genomen, maar eerder "gedeeld vanaf een bureaublad op het Office for Transportation Security (OTS)".

"Telkens wanneer we beelden van diefstalcameracamera's van diefstal of huispersoneel dat wordt verhandeld aanvragen, hebben we toestemming van de rechtbank nodig", zei Bertiz, die voegde toe dat het ophalen van video's maanden zou kunnen duren.

Het personeel verontschuldigt zich

Hij liet de Inquirer een sms zien van MIAA General Manager Ed Monreal die zei dat zijn rapport was onderzocht en dat de "staf" [was] zijn excuses uitbreiden. '

Maar in een officiële verklaring die later op zondag werd vrijgegeven, leek Bertiz plotseling berouwvol en zei: "Ik bied geen excuus. Het spijt me oprecht voor mijn acties. '

Een korte verklaring die gezamenlijk werd uitgegeven door het Department of Transportation, MIAA en OTS op zondagmiddag bevestigde geen specifieke details van het incident. Het maakte slechts algemene verwijzingen naar een "grondig onderzoek" dat aan de gang was en zei dat "alle rapporten, klachten en feitelijke videobeelden" werden samengesteld en geëvalueerd.

Onderzoek loopt nog

"De autoriteiten onderzoeken nu of een wet of protocol is geschonden en verzekeren alle betrokken personen dat elke beslissing strikt in overeenstemming zal zijn [with] bestaande regels, voorschriften en procedures, "zei het.

Bertiz maakte voor het eerst controverse toen hij verscheen tijdens een eedafspraak, bijgewoond door landbouw- en biosysteemingenieurs namens Go, de oorspronkelijke keynote spreker vorige week.

Na een lauwe reactie van het publiek toen Bertiz vroeg of ze Go wisten, grapte de congreslid dat "degenen die niet wisten [Go] zou hun professionele licentie later niet krijgen. "

Bertiz verontschuldigde zich later voor de "ongepaste" grap, en zei dat hij "op geen enkele manier wilde woede, kleineren of beledigen".

Lees Volgende

Mis het laatste nieuws en informatie niet.

Abonneer je op INQUIRER PLUS om toegang te krijgen tot The Philippine Daily Inquirer & andere 70+ titels, deel maximaal 5 gadgets, luister naar het nieuws, download al vanaf 4 uur en deel artikelen op sociale media. Bel 896 6000.


Source link