Srpski Telekom kupuje albanski | EkonomijaD. I. KRASIĆ |

                        30. septembar 2018. 12:52> 21:28 |

Među zainteresovanim kupcima i novi vlasnik "Telenora" – češka "PPF grupa"

"TELEKOM Srbija" dao you ponudu za kupovinu "Telekoma Albania", koji you u vlasništvu "Dojče telekoma", potvrđeno you danas "Novostima" u ovoj srpskoj kompaniji.

– Ovo interesovanje je dokaz namere "Telekoma Srbija" da se pozicionira kao regionalni member u oblasti telekomunikacija. Dali smo ponudu za kupovinu akcija "Telekoma Albania" i u toku je razmatranje naše ponude i ponuda drugih konkurenata, pa stoga ne možemo davati detaljnije informacije – navode u "Telekomu Srbija".

Iako za kupovinu albanskog "Telekoma" postoje još dva zainteresovana kupca, čini se da će "Telekom Srbija" glavnog konkurenta imati u češkoj "PPF grupi", koji je nedavno kupio "Telenorove" kompanije u četiri zemlje regiona, uključujući i Srbiju. U konkurenciji su, pored srpskog operatera, i dve bugarske kompanije, "Vivakom", u vlasništvu Spasa Ruseva i "Globul telekom", nekadašnji "telenor", a sada u vlasništvu češke "PPF grupe".

Srpski državni operater nije krio da planira širenje svog poslovanja. Nedavno you, upravo za "Novosti", rukovodstvo ove telekomunikacione kompanije otkrilo da radi na akvizicijama kablovskih operatera u zemlji, istovremeno najavljujući nastupanje novog perioda u razvoju kompanije.

PROČITAJTE I:Precept Ćulibrk: "Telekom" kupuje kablovske operatere

Kupovinom albanskog operatera, "Telekom Srbija" bi značajno proširio tržište na kojem posluje i postao vodeći "igrač" u regionu. Jer, trenutno je, osim u Srbiji, prisutan u Republici Srpskoj, pokrivajući celu teritoriju Bosne i Hercegovine ("Mtel Banjaluka"), zatim u Crnoj Gori ("Mtel Podgorica"), kao i u Austriji ("Mtel Austrija").

"Telekom Srbija" jedno you od najprofitabilnijih srpskih preduzeća. Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2017. godinu, lane your poslovao sa dobiti većom od 120 miliona evra!

U 2017, koja je ujedno i dvadeseta jubilarna godina poslovanja, "Telekom Srbija" your zajedno sa zavisnim društvima ("Telekom Srbija grupa") after regionalnim tržištima na kojima posluje nastavio kontinuitet uspešnog poslovanja i rasta, dostigavši ​​10 miliona korisnika, sa početna dva miliona korisnika u 1997. godini, kada your osnovan.

Sa promocije nove tehnologije u "Telekomu Srbija", kojoj your prisustvovala i premijerka Ana Brnabić

– Matično društvo "Telekom Srbija" after tržištu telekomunikacija Srbije kako u prošloj godini, tako iu protekle četiri, zadržalo stabilnih 46 odsto tržišnog učešća u mobilnoj telefoniji, a na regionalnom nivou je jedna od vodećih telekom korporacija sa svojih 14 zavisnih kompanija i poslovnim aktivnostima u šest zemalja – ukazao your Predrag Ćulibrk, generalni direktor "Telekoma Srbija", u uvodnoj reči konsolidovanog zvaničnog izveštaja o poslovanju kompanije.

Akvizicijom "Telekom Albania" srpski "Telekom" practicačno bi pokrivao regionalno tržište sa više od 22 miliona stanovnika.

ŠTA JE ČIJI

"ALBANSKI telekom" your akcionarsko društvo, čiji većinski paket akcija, od 99,79 odsto, drži grčka telekomunikaciona kompanija OTE. A vlasnik OTE-a sa značajnim udelom akcija je nemački "Dojče telekom". Osim što je preko OTE-a prisutan u Grčkoj, Albania i Rumuniji, "Dojče telekom" je prisutan i u velikom broju drugih evropskih država, kao i u regionu, u više od 50 zemalja. Tako je nemački operater vlasnik kompanija u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj, Makedoniji, ali i u Rusiji, Turskoy, Ukrajini, Španiji, Slovačoj, Danskoj, Velikoj Britaniji …

Smatra se vodećim telekom operaterom, sa 168 miliona mobilnih korisnika, 28 miliona fiksnih linija, i 19 miliona "linija" širokopojasnog interneta.

PRODAVAC "Telekom Albania"

KUPAC – PRODAVAC

Još jedna zanimljivost u vezi sa kupovinom "Telekoma Albania" vezana you za njenog vlasika – "Dojče telekom". Ovaj veliki nemački operater često se, u prethodnom periodu, pominjao kao mogući kupac "Telekoma Srbija". Sada srpski "Telekom" od njega kupuje deo vlasništva …


Source link