Olie stijgt tot 2014 hoog op Iran Sanctions, NAFTA dealNEW YORK (Reuters) – Olie-futures zijn maandag gesprongen en bereikten de hoogste niveaus sinds november 2014, terwijl Amerikaanse sancties tegen Iran van kracht worden en een Noord-Amerikaanse handelsovereenkomst groei bevordert.

FILE PHOTO: Een pumpjack wordt gezien op het door Sinopec bediende Shengli-olieveld in Dongying, de provincie Shandong, China, 12 januari 2017. REUTERS / Chen Aizhu / File Photo

De Verenigde Staten en Canada hebben zondag een deal gesloten om de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) te redden, een trilateraal pact met Mexico.

Phil Flynn, analist bij Price Futures Group in Chicago, zei dat de NAFTA-deal de olieprijzen zou opdrijven, omdat het "de groeivooruitzichten niet alleen voor Canada en de VS, maar voor Noord-Amerika als geheel" verhoogt.

Brent-futures LCOc1 stegen $ 1,55 per vat op $ 84,28 tegen 12:24 uur. EDT (1538 GMT). Het sessiegehalte van $ 84,73 was het hoogste sinds november 2014. De lichte Amerikaanse futures CLc1 waren $ 1,48 gestegen naar $ 74,73 per vat, na het aanraken van $ 74,89, ook het hoogste in bijna vier jaar.

Beleggers hebben opties geïnvesteerd die de houder het recht geven tegen eind oktober Brent te kopen tegen $ 90. De open interest in callopties voor $ 90 is de afgelopen week gestegen met bijna 12.000 loten naar 38.000 loten, of 38 miljoen vaten.

Exchange-gegevens tonen de gecombineerde netto longpositie van hedgefondsen in Brent en Amerikaanse licht-ruwe futures en opties op zijn grootste sinds eind juli, wat overeenkomt met ongeveer 850 miljoen vaten. [CFTC/] [O/ICE]

Hogere olieprijzen en een sterke Amerikaanse dollar zouden de groei van de vraag volgend jaar kunnen beïnvloeden, aldus analisten. Voorlopig is de markt gericht op Amerikaanse sancties tegen Iran, die op 4 november van kracht worden en bedoeld zijn om de ruwe uitvoer van de nummer 3-producent in de Organisatie van de olie-exporterende landen te verminderen.

"Iran heeft geprobeerd de gevolgen van dreigende Amerikaanse sancties te bagatelliseren door te beweren dat het niet de bedoeling heeft de olieproductie te verminderen. Dergelijke optimistische beweringen zijn echter dovemansoren ", zei strateeg Stephen Brennock van PVM Oil Associates.

Verschillende grote afnemers in India en China hebben aangegeven dat ze de inkopen van Iraanse olie zullen inkrimpen. China's Sinopec (600028.SS) zei het gehalveerde ladingen van Iraanse olie in september.

"Als Chinese raffinaderijen vollediger voldoen aan de Amerikaanse sancties dan verwacht, zal het marktevenwicht waarschijnlijk nog agressiever worden," schreef Emirates NBD-analist Edward Bell in een notitie.

President van de VS Donald Trump sprak zaterdag met Saudi King Salman over manieren om voldoende aanbod te behouden.

"Zelfs als zij (Saoedi-Arabië) wilden buigen voor de wensen van president Trump, hoeveel reservecapaciteit heeft het koninkrijk dan?", Aldus Stephen Innes, hoofd van de handel voor Azië-Pacific bij future brokerage Oanda in Singapore.

Met ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag Iraanse olie die naar verwachting op 4 november offline gaan, konden de prijzen "met het flitsende prijskaartje van $ 100 per vat inderdaad een hoger niveau bereiken", zei hij.

Rapportering door Jessica Resnick-Ault in New York en Amanda Cooper in Londen; Aanvullende rapportage door Henning Gloystein in SINGAPORE; Redactie door Marguerita Choy en David Gregorio

Onze normen:De Thomson Reuters vertrouwensbeginselen.

Source link