UNC grad documentaire over basketbal in AfrikaTaylor Sharp's eerste documentaire bevat een indrukwekkend aantal stemmen, variërend van vroegere en huidige NBA-sterren tot een veelbelovende Zimbabwaanse tiener met hoopdromen. Maar één stem is afwezig – de zijne.

Daar is een reden voor.

Sharp, een UNC-Chapel Hill-klas van 2016, zei dat hij geen tolk wilde spelen. Integendeel, hij wilde dat zijn proefpersonen hun eigen verhalen vertelden. Hij deelde deze verhalen woensdagavond met zijn familie, vrienden en anderen tijdens zijn première in de Chapel Hill-première in het Varsity Theatre.

"Hoops Africa: Ubuntu Matters" – dat afgelopen december op NBA TV in première ging voor een beperkt publiek wereldwijd – traceert meerdere verhalen over basketbal en Afrika. Het begint met dat van Hoops 4 Hope, een Amerikaanse non-profitorganisatie die basketbal en levensvaardigheden aan Afrikaanse jongens en meisjes leert.

Hoops 4 Hope is opgericht door Mark Crandall, met wie Sharp nauw samenwerkte tijdens het maken van de film. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst ongeveer vijf jaar geleden, toen Sharp de zomer doorbracht nadat zijn eerstejaars schooljaar vrijwilligerswerk deed voor de organisatie in Zimbabwe.

"Gelukkig zat ik naast een cameraman op mijn 17-uur durende vlucht naar huis, en hij en ik waren twee jaar later in staat om terug te koppelen om deze film te maken," zei Sharp.

IMG_5303.jpeg

UNC Athletic Director Bubba Cunningham (links) poseert met UNC-afgestudeerde en filmregisseur Taylor Sharp.

Shako Oteka

Die cinematograaf was Dan Hedges, nu de filmmakende partner van Sharp. Nadat Sharp was afgestudeerd, besloten hij en Hedges het project volledig na te streven.

Sharp, 24, van Morganton behaalde zijn diploma met een major die hij zelf ontwierp. De universiteit noemt het een interdisciplinaire studies major, en de enige die Sharp bedacht, handelde in de filosofie en het bedrijfsleven van sport; zoals hij het uitdrukte: "kijkend naar de manier waarop sport met de samenleving omgaat."

De verhalen van de documentaire volgen twee gemeenschappelijke thema's, waarvan in de titel wordt gezinspeeld – het verenigende karakter van sport en gemeenschap via ubuntu, een filosofie van Zuid-Afrikaanse afkomst.

Ubuntu vertaalt het best: "je bent wie je bent vanwege anderen." Volgens de film is het het geloof in de "universele band van delen die de hele mensheid verbindt." Het is aanwezig op de Hoops 4 Hope-faciliteiten. Het was ook de strijdkreet in de hordes van de Boston Celtics 2007-08, die de film toont op weg naar een NBA-titel.

Gerelateerde verhalen van Raleigh News & Observer

Sharp zegt terug te komen naar Chapel Hill om zijn debuut te delen als filmmaker met hoogleraren en geliefden, waardoor hij een diep gevoel van ubuntu voelde.

"De mensen in de kamer en de gesprekken die we hadden, waren voor mij een samenvloeiing van waar de film over ging," zei Sharp. "Vanavond was heel erg een community-evenement en voor mij schreeuwde het ubuntu."

De film bevat interviews met prominente NBA-persoonlijkheden, waaronder verleden en heden als sterren zoals Dikembe Mutombo en Chris Paul, evenals de commissaris Adam Silver.

Voor een jonge filmmaker als Sharp was het opzetten van deze interviews geen eenvoudige opgave. Hij was er echter van overtuigd dat als hij het project op de juiste manier benaderde, de dingen vanzelf zouden werken.

"Ik heb het gevoel dat projecten en mensen met goede bedoelingen aantrekken wat ze nodig hebben om het waar te maken", zei Sharp. "Dit is puur een feestelijke blik op de staat van basketbal in Afrika en alle belangrijke betrokken spelers en de groei van het spel. Ik denk dat iedereen … zichzelf zag in dit verhaal en wilde dat hun deel van het verhaal verteld werd. En heel gelukkig wilden ze dat ik het deed. "

Sharp zei dat het toch heel wat doorzettingsvermogen kostte.

"Er werd heel veel geklopt op deuren waar ik niet op moest kloppen; er zijn heel veel gesprekken geweest met mensen die waarschijnlijk niet verwachtten een gesprek met mij te hebben, "zei Shape. "Maar uiteindelijk, nadat ik een manier had gevonden om hen te bereiken, en nadat ik hen verteld had waar ik mee bezig was, liet bijna iedereen me genadig de deur binnengaan in plaats van de deur voor me dicht te doen."

Crandall was enthousiast om enkele mannen te zien die zich vrijwillig inzetten voor zijn organisatie in Zimbabwe met een platform om hun wijsheid te delen.

"Om onze medewerkers, die dag in dag uit in een aantal van de armste gemeenschappen in Zimbabwe werken, te zien … en hen de geweldige kennis te laten zien die ze meestal geven aan de Afrikaanse kinderen, hier in North Carolina, was het best cool," Crandall zei.

De menigte die kwam opdagen om Sharp te ondersteunen, omvatte enkele bekende gezichten binnen de basketbalgemeenschap van de UNC, zoals een van Sharp's beste vrienden en voormalige kamergenoot, 2016 All-American Center, Brice Johnson.

IMG_5280.jpeg

Voormalig UNC-basketbalster Brice Johnson wordt geïnterviewd over de documentaire film van beste vriend Taylor Sharp "Hoops Africa: Ubuntu Matters".

Shako Oteka

Johnson was dolgelukkig om het harde werk van zijn vriend tot wasdom te zien komen.

"Van het horen van Taylor's ideeën over deze film tot het nu zien op het grote scherm is iets dat ik altijd zal onthouden, en ik kan er niet trots op zijn," zei Johnson in een sms.

"Hoops Africa: Ubuntu Matters" is beschikbaar voor verhuur en aankoop op Amazon Video en iTunes. Het is ook beschikbaar op de website van de film – www.hoopsafricafilm.com.


Source link